Temperaturile cresc de la an la an, astfel că 2016 va aduce un nou record de temperatură și va ajunge să-l depășească pe cel din 2015 care, la rândul lui, îl depășise pe cel din 2014.
Printre motivele care conduc la aceste noi recorduri de temperatură se numără ascensiunea fenomenului climatic El Niño, constând în creșterea temperaturii apei oceanului Pacific, fapt care conduce la schimbări climatice importante. „În mare parte, creșterile temperaturilor se datorează încălzirii globale, însă cireașa de pe tort este fenomentul El Niño”, precizează Adam Scaife, șeful departamentului de prognoze al Oficiului britanic de meteorologie.
El Niño este un ciclu natural de încălzire din Oceanul Pacific, care are, însă, un impact global. Episodul actual este cel mai important din 1998 încoace, urmând să atingă vârful anul viitor. Totuși, din 2016, El Niño își va pierde din intensitate.
Creșterea temperaturilor sporește riscul apariției fenomenelor climatice extreme. În ultimii doi ani, valuri de căldură au lovit China, Rusia, Australia, Orientul Mijlociu și anumite părți din America de Sud. De asemenea, inundațiile din nord-vestul Angliei sunt puse în proporție de 40% pe seama schimbărilor climatice.
La summitul Națiunilor Unite de la Paris, 195 de națiuni au căzut de acord asupra unei înțelegeri istorice care vizează lupta împotriva încălzirii globale. Oficialii doresc să reușească să mențină creșterile temperaturilor anuale sub pragul de 2 grade celsius.